søndag 27. september 2009

Borgerlig Tyskland - historisk nederlag for SPD

Hvis vi spoler tilbake fire år til 2005 vil noen sikkert huske at det egentlig ble uavgjort ved valget i Tyskland. Angela Merkel overtok makten etter et SPD og CDU/CSU begge gikk tilbake, men fordi ingen av dem fikk flertall sammen med sine partere ble Merkel statsminister i en storkoalisjon med SPD. Og grunnen at at hun ble statsminister var at CDU var ørlite grann større enn SPD (35,2 % mot 34,2 %).

Denne gangen har CDU/CSU gått tilbake til 33,8 prosent, det laveste siden 1949. Men sett i lys av finanskrise og regjeringsslitasje er dette et godt resultat for Merkel. Særlig når sosialdemokratene har gått tilbake med over ti prosent til 23,1 prosent, det klart dårligste resultatet for SPD noen gang i etterkrigstiden. (Så sent som i 1998 da Schröder tok over fra Kohl fikk de hele 40,9 prosent). SPDs resultat nå er med andre ord helt katastrofalt.

Alle de tre mindre partiene gjør gode valg (Die Linke gjør det bra og tar åpenbart en del fra SPD og de grønne gjør det ok), men mest imponerende resultat har det liberale partiet FDP som får 14,1 prosent. De gjør sitt beste valg noen gang og går inn i regjeringen sammen med CDU/CSU. Resultatet er en klar borgerlig valgseier og en borgerlig koalisjonsregjering ledet av Angela Merkel med kristendemokratene CDU/CSU og det liberale FDP.

Jeg kjenner ikke FDP veldig godt i dagens utgave, men det virker som det er et parti som er både mer økonomisk liberalt og mer kulturliberalt enn CDU. Det blir spennende å se hva det betyr at et parti som er tilhengere av lavere skatter og mindre statlige reguleringer får være med og lede landet igjen i en situasjon der utfordringen er å komme ut av krisen og skape ny vekst.

7 kommentarer :

  1. God blogg, Paul. FDP er et skikkelig liberalt parti. Det viser også litt av potensialet Venstre har i Norge, hvis man plasserer seg tryggt på borgerlig side og tørr å tenke mer liberalt ang. handel, EU og landbrukssubsidier;)

    SvarSlett
  2. Jeg tror FDP er rett pille til rett tid.

    FDP er nok en blanding av FRP og Venstre, eller kanskje vi skal si at de er som Unge Høyre.

    SvarSlett
  3. Tyskland har ikke noe oljefond, og for alle land som ikke har store naturressurser finnes det bare en jernlov for å virkelig komme seg ut kriser. Det er å satse på vekst, satse på "fiscal" konservativsme, satse på at det frie markedet skal rydde opp i de delene av økonomien som ikke er bærekraftig.

    SvarSlett
  4. Hvordan vil du Chaffey vurdere likheten mellom FDP og hhv. Venstre eller FRP? Hva kan det best sammenlignes med i Norge?

    SvarSlett
  5. FDP er som hvis Elvestuen og Siv Jensen satt seg ned sammen og lagde et politisk program. Hvor Jensen fikk mest å si på økonomi og Elvestuen fikk mest å si på sosial politikk.

    Og populistene og sosialdemokratene i FRP ble holdt utenfor, og det samme med de liberale i Venstre uten fundament i Liberalismen som ideologi.

    Med andre ord et veldig bra parti.

    SvarSlett
  6. Hei Jørn. Jeg kjenner ikke FDPs program særlig godt, men ut fra medieomtale virker de (som andre her er inne på) som en slags søster til Venstre på det kulturliberale og som et parti som sannsynligvis har mest felles med de økonomisk liberale (liberalistiske) i Høyre i økonomisk politikk.

    SvarSlett
  7. Hva er kulturliberalt? Jeg regner meg selv som liberal forresten, derfor stemmer jeg på lov og orden, samt begrenset innvandring, fordi det danner fundamentet for at samfunnet skal være trygt og fritt.

    SvarSlett