torsdag 19. februar 2009

Hvor lenge varer krisen? - SSBs prognose

Jeg har i et tidligere innlegg skrevet litt om hvor lenge en økonomisk krise varer. Og anbefalt dette glimrende notatet som sammenligner dagens krise med tidligere kriser.

I dag kom Statistisk Sentralbyrå (SSB) med sin nyeste prognose. Det er jo ikke lett med sikre spådommer i dagens situasjon, men ting er en god del mer oversiktlige enn i fjor høst. SSBs konklusjon er:

"Finanskrise og tilbakeslag i verdensøkonomien bidrar til fall i aktiviteten i norsk økonomi. Verst går det utover eksportindustrien. Kraftige finans- og pengepolitiske stimuleringstiltak vil trolig ikke kunne hindre at BNP Fastlands-Norge faller gjennom inneværende år. Konjunkturene ventes å svinge oppover først i 2011."

VG/Dine Penger har et oppslag om at krisen er over om to år og at renten skal ned i to prosent før det. DN skriver at det blir 125 000 ledige. E24 skriver at det blir prisras på boliger (hvis nedgang på 12,6 % er et ras).

Ser vi på SSBs tabeller så ser vi at de regner med at det store flertallet i Norge vil klare seg meget godt. Husholdningenes konsum faller riktignok 0,4 prosent i år, men er opp hele 3,1 prosent neste år. Og i offentlig sektor er det sterk vekst hele veien med pluss 5,3 prosent i år og 4,8 prosent neste år. SSB regner derfor med at vareimporten øker igjen neste år etter en liten nedgang i år.

Hvor er det så det er krise? Investeringer i realkapital i næring og bolig i fastlands Norge går på en gigantsmell. Begge deler er ned over 17 prosent i år og nesten ti prosent til neste år. Og det er naturligvis veldig negativt i eksportindustrien som er avhengig av konjunkturene ute i verden. Industriproduksjonen vil i følge SSB ikke øke igjen før i 2012, og selv da regner SSB med en ganske lav vekst. 

Det er med andre ord god grunn til å rette tiltakene inn mot å øke næringslivets innovasjonsevne og konkurranseevne. Slik Obama gjør når han satser på skatteletter og investeringer i forskning, utdanning og infrastruktur.

1 kommentar :

  1. Det er en god del forskning som viser at det er under kriser at innovasjon foregår. De psykologiske mekanismene ble studert ved Harvard fra 1970-1990 og er delvis publisert i http://www.amazon.com/dp/0275944522.

    Mekanismene er ganske enkelt at mennesker produserer atferd, hele tida, og når vi hindres i det, produserer vi mer og mer variert atferd. Hvis vi ikke får panikk og bryter sammen.

    Det er klart at ikke all den nye atferden som produseres er verdifull, forbrytelser og dumheter øker også under kriser. Men det er _nå_ folk er på sitt mest kreative - og det burde fanges opp.

    SvarSlett