fredag 20. mars 2009

Ponzimonium

Charles Ponzi var en av de største svindlerne i amerikansk historie og er blitt stående i historien som opphavsmannen bak "The Ponzi scheme". 

I et typisk ponzi-opplegg loves investorene unormalt høy avkastning, men pengene som betales tilbake til investorer i starten kommer egentlig fra nye deltageres innskudd. Det er ingen egentlig avkastning fra investeringene (i noen tilfeller er det ikke noen underliggende investeringer i det hele tatt), så når tilfanget av nye investorer avtar vil det hele kollapse.

Det ser ut til å avdekkes stadig flere Ponzi schemes. Bernard Madoff står bak den største svindelen av denne typen i historien og har svindlet investorer for 50 milliarder USD. Men den siste tiden har vi også opplevd Stanford-skandalen i Latin Amerika der investorer er svindlet for 8 milliarder USD og Satyam-skandalen i India der en milliard USD er borte. 

Espen Andersen har skrevet litt om Satyam Computer Services fra Hyderabad på bloggen sin og hvordan 10 000 av de ansatte som fikk utbetalt lønn rett og slett ikke finnes. Jeg ser at Satyam nå har hentet inn Kiran Karnik, tidligere president i den indiske it-organisasjonen NASSCOM, som ny styreleder (Karnik har jeg faktisk møtte en gang hos NASSCOM i New Dehli). Vi får håpe at Karnik og den nye konsernsjefen får ryddet opp i dette.

Financial Times skriver om "Ponzimonium". Commodities Futures Trading Comission (CFTC) er nå i ferd med å etterforske hundrevis av saker. Mens det i hele fjor var 13 som ble siktet er det så langt i år tatt ut siktelser mot 15 ulike Ponzi schemes

4 kommentarer :

  1. Finanskrisen er vel egentlig mer med på å avdekke ponzi-svindler som lenge har eksistert, enn egentlig å skape flere nye.

    Dårlige økonomiske tider medfører at flere investorer krever pengene sine ut (og færre ønsker å sette inn) - og dermed røpes det hele ved at svindleren ikke lenger er i stand til å betale de som vil ha pengene ut.

    Det var vel det som skjedde i Madoffs tilfelle.

    I tillegg, som FT skriver, er folk blitt mer kritiske til hva de har investert pengene sine i etter Madoff-skandalen.

    SvarSlett
  2. Klokt sagt. Det er nok slik at ponzi-svindlerne slipper opp for penger raskere nå av de grunnene du nevner. Og de utroligste ting avdekkes.

    SvarSlett
  3. Folketrygden er et slikt ponzi-opplegg.

    http://www.civita.no/publikasjoner/dl/10/

    SvarSlett
  4. Folketrygden er pay as you go, men ikke helt på linje med Madoff. Hovedutfordringen for folketrygden er demografien. Det blir stadig færre som betaler og stadig flere som skal ha pensjon. Til gjengjeld lover man ingen ekstraordinært høy avkastning. Tvert imot. Mange av oss betaler inn langt mer enn vi noen gang vil få tilbake.

    SvarSlett