lørdag 12. september 2009

Hvis meningsmåling var valg

Meningsmålingene kommer tettere og tettere. De har spriket mye gjennom valgkampen, men nå mot slutten begynner de å konvergere for de fleste partiene. Og da er det jo interessant å vurdere hva det betyr hvis for eksempel målingen i TV2 fredag kveld skulle bli valgresultatet.

Når det gjelder kampen om regjeringsmakt er TV2s måling helt klar på på to områder: For det første er det et solid borgerlig flertall, med 89 borgerlige mandater mot 79 rødgrønne. De rødgrønne har 44,6 prosent. De borgerlige har 52,2 prosent.

For det andre er det nå slik at H+KrF+V har 28,6 prosent og 50 mandater mens FrP har 22,6 prosent og 39 mandater. Skulle dette bli valgutfallet har den rødgrønne regjeringen lidd et knusende nederlag og må gå. Og det mest opplagte alternativet med dette resultatet er en borgerlig regjering med Høyre, Venstre og KrF. Det er en ganske annerledes situasjon enn den vi hadde da valgkampen startet og det var Jens mot Jensen.

Hvordan er så situasjonen for de ulike partiene med dette resultatet? Valgkommentarer er ofte ganske kortsiktige og ser fire år tilbake. Men hvordan ligger partienes oppsluning i forhold til en lengre tidsperiode, for eksempel de 20 årene som er gått siden Jan P. Syse dannet en borgerlig trepartiregjering i 1989?

Arbeiderpartiet har med 32,7 prosent en oppslutning som er nøyaktig den samme som for fire år siden. Den er ikke helt oppe på 36,9 prosent fra 1993 (eller 35,0 prosent i 1997 da Jagland ikke klarte 36,9), men det er langt bedre enn katastrofevalget i 2001 på 24,3 prosent.

Senterpartiet vil med 5,5 prosent gjøre sitt dårligste valg siden 1949, men ikke mye dårligere enn der de har pleid å være siden EU-valget i 1993 da de fikk over 16 prosent. Dessuten pleier SP å gjøre det bedre enn meningsmålingene viser. Så dette kan bli et valg på det jevne.

SV vil med 6,4 prosent gjøre sitt dårligste valg siden 1997. De ligger nå på halvparten av nivået i 2001 da de fikk 12,5 prosent og godt under det som ble betegnet som katastrofevalg for fire år siden da SV fikk 8,8 prosent. Kan det være at SV sklir videre ned til femtallet? Det har ikke skjedd siden 1985.

Venstre har en veldig turbulent valghistorie de siste 20 årene og var under sperregrensen både i 1989, 1993 og i 2001. Så TV2s måling på 5,1 prosent er positiv i det perspektivet. Men Venstre håper nok fortsatt de skal slå 5,9 prosent fra sist.

KrF hadde svært gode valg på over 12 prosent både i 1997 og 2001. Dagens oppslutning på 6,1 prosent er også under resultatet på 6,8 prosent fra forrige valg. Det er skuffende for KrF.

Høyre vil med 18,4 prosent ha gjort det største comebacket siden Jan Petersen fikk 21,2 prosent på "skatt og skole" i 2001 og vant valget for de borgerlige sammen med Bondevik. Høyres oppslutning har etter at de forlot 30-tallet de sist hadde i 1985 svingt mellom litt over 20 prosent og 14,1 prosent ved forrige valg. I det perspektivet er 18,4 prosent et bra resultat.

FrP vil med 22,6 prosent gjøre sitt beste valg noen gang. Da må de slå 22,1 prosent fra fire år siden, og de vil uansett gjøre sitt nest beste valg noen gang (må slå 15,3 prosent fra 1997). Og de har vunnet skolevalget. Det er selvsagt skuffende for FrP å miste den klare dominansen de hadde på borgerlig side bare noen uker før valget. Men de vil gjøre et godt valg.

Målingen i NRK tidligere denne uken viser et rødgrønt flertall med 85-84, men er egentlig ikke så veldig ulik TV2s måling. To interessante ting skiller NRK fra TV2: For det første ligger Arbeiderpartiet mye høyere hos NRK. For det andre er forholdet mellom FrP og Høyre helt annerledes, med et Høyre som går tilbake fra 2005 mens FrP går klart fram. Og det er dette spriket mellom TV2 og NRK som gjør at det fortsatt er spennende. For de to tingene som vil avgjøre valget mandag er 1) om Arbeiderpartiet får 33 eller 35 prosent. Og 2) om forholdet mellom Høyre og FrP er slik at FrP framstår som vinner eller om H+KrF+V har slått tilbake.

Oppdatering 12.09.2009 kl 09:30: De fleste målingene som kommer nå bekrefter bildet fra TV2s målinger. Eller ligger et stykke mellom TV2 og NRK, med et knapt borgerlig flertall. Men Dagbladet er noe for seg selv. I dag har de en måling med klart rødgrønt flertall og der SV går fram til 9,1 prosent. Høyre er "i siget" skriver Dagbladet, og gir Høyre 14,1 prosent. Dette er er så rare tall at Kirsten Karlsen som har skrevet artikkelen i Dagbladet ikke ser ut til å tro på dem heller. Nytt byrå neste gang? Minerva har forøvrig en god samlet oversikt over alle målingene de siste dagene.

2 kommentarer :

  1. Stem FPR. Hvorfor kan ikkje dem få prøve seg i 4år??

    Vi har jo latt AP gjengen rasert norge i 4 år og rotet bort over 500 milliarder kroner som er tapt i utenlandske obligasjoner og akskjer. Men det er det ingen som nevner fordi det er en skam.

    Denne gangen er jeg lei løgn og lovnader.

    FRP får min stemme denne gangen.

    At jeg vendte ryggen til AP kan de takke seg selv for.

    SvarSlett
  2. Interessante og oppløftende tall.
    Flere svært gode lokale målinger siste døgnet for Venstre viser at alt er mulig:

    6,9% i Sør - Trøndelag og direktemandat!
    8,3% i Akershus og nesten to direktemandat - Abid trenger 800 stemmer (så en stemme til venstre vil her mulig sikre et ekstra mandat til borgerlig side :-)).
    8,6% i Oslo og to direktemandat!
    6,4% i Buskerud som er ny verdensrekord i moderne tid!
    6,4% i Hordaland på tross av kjempevekst for H.
    ... og siste måling viser at det mangler under 100 stemmer for mandat i Vestfold!

    Med andre ord et skrekkelig spennende valg.

    SvarSlett