søndag 13. juni 2010

Hand of Clod

Engelske tabloider tilgir ikke lett svake prestasjoner, og i dag er det keeper Robert Green det går ut over. Både Sunday Mirror og News of The World bruker overskriften "Hand of Clod", som naturligvis spiller på Diego Maradonas legendariske "Hand of God" fra 1986.

Dette med keepertabber i store mesterskap er ikke noen lett sak å fordøye i England og VG minner oss om en annen keeperskjebne, Chelseakeeper Peter Bonetti som bare fikk syv landskamper for England. Seks av disse kampene gikk veldig bra, og han slapp bare inne et eneste mål. Problemet var den syvende kampen, som var kvartfinale i VM mot Vest Tyskland i 1970. Førstekeeper Gordon Banks var matforgiftet og Bonetti måtte inn på kort varsel. Det gikk bra veldig lenge, England ledet 2-0 tidlig i andre omgang, men tapte til slutt 2-3 etter ekstraomganger. Minst et av målene var en keepertabbe av Peter Bonetti, som aldri fikk spille for landslaget igjen.

Før kvartfinalen i 1970 var England regjerende verdensmester. Etter kampen skulle det gå hele 12 år før England klarte å kvalifisere seg for et VM igjen, i Spania i 1982. Så det var, for å si det forsiktig, et tungt ansvar å sitte med. Nå må det vel også minnes om at det var trangt om plassen på laget mellom superhelt Gordon Banks og Peter Shilton/Ray Clemence på på 70-tallet, så stakkars Bonetti ville nok vært ute uansett. Bonetti var reservekeeper på det engelske laget som vant VM i 1966, men uten å komme på banen. Og den gang var det slik at de som ikke var på banen i finalen heller ikke fikk medaljer. Dette ble reversert i 2007, da fikk alle som var med i den engelske troppen i 1966, inkludert Bonetti, likevel sine gullmedaljer, 41 år forsinket. Uansett hvor stor tabben til Robert Green var i kampen mot USA har den ikke så veldig store konsekvenser, og kommer nok til å bli glemt mye raskere enn både Bonettis  kvartfinale i 1970, Beckhams utvisning i kvartfinalen i 1998 eller Rooneys utvisning i kvartfinalen i 2006.

Jeg er uenig med alle som nå sier at England har et dårlig lag og ikke kan nå langt i dette mesterskapet. Ja, det er et tankekors at de bruker et spiss som Emile Heskey som aldri scorer mål og en alt for langsom Jamie Carragher i forsvar. Men England er ikke alene om å ha en veldig ujevn tropp, på Argentinas lag i går var det sammen med en glimrende Leonel Messi i startelleveren også en ganske rusten Juan Sebastian Veron. Og hvis man skal ha Liverpoolspillere på laget, hvem vil man helst ha med seg i krigen av Stephen Gerrard, Javier Mascerano og Maxi Rodrigues? De beste engelske spillerne, Rooney, Gerrard, Lampard, Carrick og Ashley Cole er helt på høyde med det beste de andre gode lagene har, utfordringen er å få til en spillestil som gjør at de begynner å spille godt sammen. De har dessuten folk som Glen Johnson, Aaron Lennon og Joe Cole som kan tilføre det lille ekstra som skal til i avgjørende situasjoner. Dessuten har alle lagene, med mulig unntak av Spania, ganske ujevne lag der mye er avhengig av at et par enkeltspillere har dagen. England er definitivt med i kampen fortsatt.

For de som lurer på hvordan en spiller som avgjør et helt VM ser ut ,og  måtte ha glemt hvordan "The Hand of God" foregikk, så er det en påminnelse her:

5 kommentarer :

  1. Minner om hva TV kommetatoren sa (tidligere Lillestrøm helt). Hvis England vinner så skal jeg gnage av høyrefoten fra kneet og ned uten bedøvelse.

    SvarSlett
  2. Ja, og det ville gi en ekstra bonus å få oppleve Erik Soler gjøre akkurat det.

    SvarSlett
  3. Selvsagt blir Green vraket, som Thorstvedt sier var det ikke et uhell eller uflaks, men en grov teknisk feil! En rett-i-dusjen-tabbe, som Drillo ville kalt det.

    Hadde Green vært et soleklart førstevalg og en keeper i verdensklasse, ville nok Capello gitt ham en sjanse til. Men England lider nå under 3 jevndårlige keepere, og da er valget om å vrake Green lett. Green vil pga tabben få alles øyne rettet mot seg og være et usikkerhetsmoment resten av VM.

    Den påstått gode redningen som Green gjorde, var heller ingen stor teknisk prestasjon, men nesten en ny tabbe. Han slo en ball som kom rett på seg i stolpen, og bare flaks og noen millimeter gjorde at det ikke ble nok et mål.

    En god teknisk keeper ville fått begge hendene bak blokkeringen av skuddet, slik at returen ville gått til værs eller ut på banen igjen, ikke bakover i stolpen og nesten i mål. Se bare hvordan keepere i verdensklasse som Ilker Casillas og Julio Cæsar opptrer i de samme situasjonene, de blokkerer med begge hanskene og ballen fyker til værs.

    Gjør Robert Green en tabbe til får Capello all skylden, gjør David James neste tabbe får James all skylden. Kan derfor vedde 10.000 kroner med hvemsomhelst på at Green har spilt sin siste landskamp under Capello.

    SvarSlett
  4. Det er selvfølgelig riktig at det var en grov keepertabbe. Tittet litt på engelske tv-nyheter søndag, og de var forbausende milde i kritikken. Det som forundret meg, var at kommentatorene var fornøyd med hva resten av laget presterte. Når sannheten skal fram, var det jo langt dårligere enn man kunne forvente

    SvarSlett
  5. Kan desverre for Green bety starten på slutten av karrieren hans. Alle kan drite seg ut en gang i blandt, men når du gjør det åpenlyst foran hele verden, og dine egne supportere er jeg redd for at Green ikke kommer til å takle hatet hooligans kommer til å rette mot han. Vedlig synd for hvis noen av dere har sett Green i PL så er han over middels god ... anyways good luck Robert Green.

    SvarSlett