fredag 4. juni 2010

Litt skuffende jobbtall fra USA

Mye spenning var knyttet til de månedlige jobbtallene fra USA idag, det var nå vi skulle se om økonomien er i ferd med å friskmeldes eller om turbulensen i markedene den siste tiden er uttrykk for at veksten er i ferd med å avta igjen. Og uten økt etterspørsel i USA blir det vanskeligere å trekke Europa ut av krisen, selv om euroen i dag var svakere mot dollar enn noen gang siden 2006.

Og dagens svar på det spørsmålet var vel ganske skuffende. Wall Street Journal skriver:

"The U.S. Labor Department said in its closely-watched jobs report Friday that nonfarm payrolls rose by 431,000 last month, the largest gain since March 2000. That followed an unrevised 290,000 increase in April. Economists polled by Dow Jones Newswires were expecting payrolls to rise by an even higher 515,000. Taking into account revisions to prior months, the U.S. economy added an average of nearly 200,000 jobs a month in the January-May period, a positive sign for the job market as it recovers from the worst recession since the 1930s. However, the May figure was boosted by the hiring of 411,000 temporary workers for the Census. Only 41,000 private-sector jobs were added."

Det er med andre ord slik at grafen over lyver litt fordi en stor del av veksten i sysselsettingen er knyttet til at det en kort periode er ansatt over 400 000 nye midlertidig ansatte for å gjennomføre en folketelling. Allerede neste måned går antall ansatte i folketellingen ned igjen. Markedet var ikke imponert og sendte aksjekursene kraftig nedover fredag. Årsaken er en økende bekymring over at innhentingen etter finanskrisen nå er i ferd med å avta. I så fall vil arbeidsløsheten i USA holde seg på et historisk høyt nivå i lang tid fremover.

2 kommentarer :

  1. selv om euroen i dag var historisk svak mot dollar

    Gjennomsnittet for EURUSD er 1,18 siden 1999. Dagens nivå på 1,22 er ikke engang under gjennomsnittet, så betegnelsen historisk svak er kanskje noe overdrevet?

    SvarSlett
  2. @Sebastian: Ja du har jo helt rett i det, jeg ser nå at vi bare må tilbake til 2006 for å finne svakere euro mot dollar. Det er jo ikke så veldig lenge. Jeg justerer litt på teksten min.

    SvarSlett