søndag 4. juli 2010

Fotball og ledelse av primadonnaer

Gårsdagens to kvartfinaler i VM, mellom Tyskland-Argentina og Paraguay-Spania, demonstrerte igjen at det er forskjell på det å ha gode spillere og det å ha et godt lag.

Selv har jeg for eksempel håpet at Argentina ville nå langt i VM, men jeg har ikke regnet med at de ville gjøre det, først og fremst fordi jeg ikke har trodd på Maradonas lederegenskaper. Selv om et lag har noen av vedens beste spillere er det ikke godt nok dersom stjernene ikke spiller godt sammen. Primadonna er et begrep som noen ganger blir brukt negativt om store stjerner som dyrker sitt fag og sin perfeksjonisme. Men det er ikke negativt med store stjerner, det er de som trekker publikum til forestillingene og som kan prestere det helt magiske og geniale. I en fotallkamp kan en stor stjerne utgjøre forskjellen. Men det er på fotballbanen som på operascenen, primadonnaens kunstneriske prestasjoner må fungere innenfor rammen av det laget som helhet skal prestere, ellers vil stjernene komme i veien for laget de er en del av.

Jeg har tvilt på Maradona som leder. At han fungerer godt i medgang er åpenbart, men jeg har vært spent på hvordan han ville fungere når laget lå under 0-2 i en avgjørende kamp. Svaret fikk vi i går. Da Klose la på til 2-0 ramlet Argentina sammen etter å ha sett ut som et vinnerlag i store deler av kampen. Det var ingen trener der da som klarte å tilføre ekstra magi. Sannsynligvis fordi det er helt andre egenskaper enn de Maradona har som skal til for å få et helt lag til å overvinne en krise.

Heltene i fortellingen om fotball som lagspill så langt er Tyskland og Paraguay. Tyskland fordi de viser at fotball fortsatt er et lagspill og at man ikke trenger å ha de største stjernene for å spille godt som et lag. Og stikk i strid med alle historiske erfaringer spiller Tyskland effektiv og vakker angrepsfotball. Angrepet starter i det de vinner ballen ved egen sekstenmeter og så går det i en rask bevegelse helt fram til avslutning ved målet i den andre enden. Jeg kommer aldri til å holde med Tyskland, men jeg har stor respekt for det de nå holder på med. Tyskland viser at effektiv fotball ikke må være defensiv. Den andre helten er Paraguay som har gjort det Italia pleier å gjøre på sitt beste i store mesterskap. Kanskje kynisk, og uten tvil defensivt. Men veldig effektivt. Uten en eneste stor stjerne har Paraguay en organisering uten ball som nesten løp selveste Spania (som bare har superstjerner) i senk. Hver gang en spansk midtbanespiller fikk ballen var det tre eller fire mann som la press på spilleren med ballen. De spanske stjernene virket ganske forvirrede. Men de holdt bare nesten, for Spania og David Villa ser ut til å score hver gang de bytter ut Fernando Torres.

Skal vi unngå at Tyskland vinner VM ligger håpet i en VM-finale mellom Nederland og Tyskland. En herlig revansje for det uforglemmelig triste tapet i 1974 da et av verdens mest spennende fotballag gikk i veggen mot tysk maskinfotball. Dagens utgave av Nederland kan klare det det Johan Cruyff og Rob Rensenbrink ikke fikk til.

6 kommentarer :

  1. Men det finnes også et annet alternativ for å unngå at Tyskland vinner VM; Nederland-Spania i finalen :-)

    Villa er blant VMs absolutt beste spillere, og om Spania har lært litt fra Sveits-kampen, vinner de mot Tyskland. Da må den gamle Real-trenere også forstå at han benker Torres, bruker Villa sentralt og putter inn Fabregas. Det finnes ikke et fotballag i verden som har råd til å ha Fabregas på benken.

    Dessuten blir det nærmest en katalansk seier med det laget de har nå :-)

    SvarSlett
  2. Ja, jeg holder jo naturligvis med Spania i semifinalen mot Tyskland. Og hvis de har sett litt video av Tyskland burde de klare den defensive organiseringen langt bedre enn Argentina og England. Men. jeg vet ikke helt. Disse stjernemannskapene ser ut til å bli forbløffet hver gang de møter et lag som jobber godt sammen. Derfor har jeg mest tro (og håp!) på Nederland, som også gikk inn i mesterskapet som underdogs og vet at de må jobbe sammen for å vinne.

    SvarSlett
  3. Paul,

    Kanskje har det noe med Maradonna å gjøre, men jeg tror snarere det er en "kultur komponent" som det ikke snakkes om. Jeg spådde at både Nederland og Tyskland vill klare oppgaven fordi det er lett å "psyke" ut motstandere fra sør-amerika. Det blir veldig for "dysfunksjonelle" når de møter motstand på banen, det har vi sett gang etter gang i mange VM (med kun noen få unntak). Kjemping og heroisk innsats ligger ikke som de fremste egenskapene i den kulturen.

    SvarSlett
  4. Jeg tror på en viss balanse i livet. Når Maradona påstår for en hel verden at Gud hjelper Argentina med å score(Guds hånd),så er kanskje regnskapet nå gjort opp.
    Han har jo påstått at Gud jukser til fordel for Argentina og Maradona. Arrogant spør du meg,om man tror på Gud eller ikke.
    Og Tyskland vinner VM om man liker det eller ikke.

    SvarSlett
  5. Argentina var ikke noe godt lag og har vel for såvidt ikke vært noe godt før heller. Maradona var med der engang og avgjorde med å putte ballen i mål med handa. Denne mannen skal altså kvalifisere til å trene laget? ikke merkelig i grunnen at de ryker ut med fynd og klem. Enkelte fotballspillere får status som stjerner når de får jobbe i store klubber som gasjerer spillerne med astronomiske lønninger. Men en fotballspiller er sjelden bedre enn laget. Det var tydelig at ingen av de argentinske spillerne var noe utover gjennomsnittet i en toppklubb. Det finnes få unntak som Zidane som var et halvt landslag alene. Men slike er det færre enn få av og ingen i dette VM et.

    SvarSlett
  6. Veldig einig i vurderinga di og eg hadde sjølv Argentina som favoritt. Men for meg er det viktigast at eit lag spelar god og underhaldande fotball, og difor meiner eg Tyskland i høgste grad forsvarer plassen dei no har. Og dei er gode nok til å vinna heile VM.

    For meg er det ikkje noko poeng å "unngå at Tyskland vinn VM" så lenge dei underheld slik dei har gjort. Måtte det beste laget vinna!

    SvarSlett