onsdag 15. september 2010

Gratulerer med dagen NTNU

Hele denne uken feires det i forbindelse med NTNUs 100 års jubileum, og i dag 15. september er selve dagen da Norges Tekniske Høyskole åpnet i 1910. Det er all grunn til å feire jubileet. Alle som har et forhold til industri, energi og til kunnskaps- og teknologibasert næringsliv ellers i Norge, vet hvor viktig NTNU er og har vært.

Vel har de øvrige universitetene også betydning for næringslivet, stadig større betydning etter hvert som næringslivet blir mer mangfoldig og kunnskapsbasert, men Trondheimsmiljøet har fortsatt en helt spesiell plass i næringslivet. Det er NTNU som klart oftest blir nevnt av bedrifter i spørreundersøkelser der bedriftsledere blir spurt hvilket norske universitet som er den viktigste utdanningsinstitusjonen for bedriften.

Nå fikk dette Trondheimsmiljøet etter hvert to solide ben å stå på, for ut av NTH kom den anvendte forskningsstiftelsen Sintef som også har hatt stor betydning som samarbeidspartner for norsk næringsliv, og som feirer 60 år i år og er blitt et av nord-Europas største anvendte forskningsinstitutter. Til sammen utgjør NTNU og Sintef et stort og viktig teknologisk forskningsmiljø som hele Norge nyter godt av. Ikke bare tradisjonelle virksomheter som industri, vannkraft, byggenæring, bruer og tuneller, men dette miljøet har spilt en helt sentral rolle i utviklingen av norsk olje- og gassindusri til å bil verdensledende teknologisk. Og ut av NTNU har det også kommet ledende it-bedrifter som Fast, Chipcon og Atmel.

I forbindelse med jubileet har NTNU gitt ut en jubileumsbok. Den gleder jeg meg til å lese. Det finnes mange interessante historier om hvordan forskning og utdanning har bidratt til både kommersielle suksesser og løsninger på samfunnsutfordringer. Fordi veien kan være litt kronglete noen ganger fra vi investerer i forskning og utdanning på høyt nivå og til vi ser resultatene, er det viktig å få økt innsikt i disse sammenhengene. Og minne oss selv om hvor viktig dette er. På en dag er mediene, inkludert de lisensfinansierte kanalene, har vært mest opptatt av om vi kan prate med engler og de døde, virker det på sett og vis enda viktigere å markere det vi har oppnådd gjennom vitenskapelig forskning og utdanning.

3 kommentarer :

  1. Hei Chaffey.

    Jeg har bladd meg gjennom bloggen din for første gang og skjønner at du er et veldig oppedgående menneske.

    Hvorfor ikke ta oppnigjen en politisk karriere?

    SvarSlett
  2. Takk for positiv tilbakemelding. Når det gjelder politikk så er jeg vel i utgangspunktet godt fornøyd med å kommentere fra sidelinjen, blant annet her på bloggen. Jeg har jo vært der, og fant ut at jeg hadde lyst til å gjøre noe annet. Men, man skal vel ikke utelukke det helt, noen ganger virker jo tanken på å ha mer innflytelse fristende.

    SvarSlett
  3. Paul,

    Egentlig så er det grunn til å sørge over jubileet til NTNU. Det har egentlig bare gått nedoverbakke med NTNU de siste 25 årene. På midten av 80 tallet så var vel NTH (som det den gang het) blant de 10 beste universitetene i Europa, nå finnes ikke NTNU på top 100 listen en gang. Egentlig en katastofe rent utdanningspolitisk, noe som dessverre man ikke er særlig opptatt av i de politiske sirkler. Dette burde bekymre mange flere enn undertegnede. Utviklingen er ikke bra for Norge.

    I denne uken var jeg i Tr.heim på "IO konferansen" som kjøres i regi av SINTEF/NTNU. Rektor på NTNU, Torbjørn Digernes, snakket i sin middagstale om innovasjon som ett slags bevis på hvor bra NTNU er. Han pratet om dette i 20 min, han nevnte ikke ordet forskning en eneste gang. Det synes jeg er tragisk og er en helt feil retning. De skal måles på forskning og læring, innovasjon er noe andre kan ta seg av enn universitetet. NTNU er på ville veier!

    Det aller beste poenget til å illustrere ovenstående var talen til rektoren på Trinity College (Cambridge University) som jeg hørte på under en middag vi hadde på colleget for noen år siden. Han hadde den korteste og beste talen jeg har hørt på den akademiske fronten. Han reiste seg og sa - "In Trinity College we have achieved 22 Nobel prices, so far ......." - hvorpå han ikke sa ett eneste ord til, men satte seg ned på stolen. Snakk om å ta poenget!

    Skulle virkelig ønske vi kunne fremdyrke en akademisk elitekultur i Norge også knyttet til noen universiteter. Det trenger vi i fremtiden, og pengene må bevilges til dette!

    SvarSlett