fredag 10. september 2010

Magnus Carlsen vs verden

I kveld har verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, sittet på toppen av Cooper Square Hotel i New York og spilt sjakk mot resten av verden. Det ble sier til Carlsen etter en underholdende match, men en match der ekspertene sier at han hadde full kontroll.

Nå er det jo ikke mulig å spille mot alle i verden samtidig, så måten dette ble gjort på var ganske elegant. Tre av verdens beste sjakkspillere, Judit Polgar fra Ungarn, Maxime Vachier Legrave fra Frankrike og Hikaru Nakamura, USAs høyest rangerte sjakkspiller, foreslo hvert sitt trekk. Og så kunne alle andre i verden stemme på det trekket man helst ville ha. Det ble gjort via en nettside der spillet foregikk, og der man måtte være innlogget via Facebook for å stemme. Over 40 000 personer var pålogget og deltok i beslutningen. Trekket som fikk flest stemmer fra folket ble så valgt på vegne av verden.

Jeg synes dette var en ganske innovativ måte å bruke internett. I tillegg til å se kampen live og høre ekspertkommentarer, ble chat, Twitter og andre sosiale medier brukt til å diskutere kampen underveis. Spesielt interesserte kan for eksempel lese om kampen på Susan Polgars blogg, søsteren til Judit Polgar. For sjakken er det en fantastisk god reklame når man lager et et opplegg der tusenvis av mennesker kan spille samtidig mot verdens beste. Ikke mange idretter åpner for slike muligheter til deltagelse.

Norge er for øvrig på kartet på mer enn en måte når det gjelder sjakk. Tromsø er kandidat til å arrangerer OL i sjakk i 2014 og Magnus Carlsen, Susan Polgar og Alexandra Konsteniuk er ambassadører for Tromsøs OL-søknad. Alle som vil at Tromsøs skal arrangere OL i sjakk kan gi uttrykk for dette på en egen Facebookside.

3 kommentarer :

  1. Dersom Magnus hadde spilt kun mot Hikaru Nakamura tror jeg han hadde slitt mer...

    Dette konseptet er jo egentlig bare tull fordi det alltid vil være vanskeligere å kollektivt ha en "plan" enn for èn person å ha en plan. Nakamura slo Magnus i lynsjakk i Oslo i fjor og er nok verdens ubestridte beste i bulletsjakk. Formatet som ble spilt i New York er egentlig en blanding mellom lynsjakk og bulletsjakk siden hvert av trekkene som ble utført av stormesterne ble gjennomført i løpet av sekunder.

    Uansett, en bra seier å ha i porteføljen dette :-)

    SvarSlett
  2. Lignende formater er prøvd før og hver gang taper "verden" med dunder og brak. Det viser bare at det hjelper ikke å pøse på med ressurser for å oppnå noe, skal du få et "smart" resultat så må riktig samarbeid og koordinering til, gjerne ledet av et veldig klokt hode (Obama?). Ellers blir det bare "jo flere kokker, jo mere søl", noe som blir bevist gang på gang dette formatet prøves ut.

    Men om det gjør at flere får øynene opp for sjakk så er jo det helt greit..

    SvarSlett
  3. Enig i begge kommentarene om hvorfor "verden" må tape, det er ikke lett å ha en langtidsplan når man må stemme over hvert trekk.

    SvarSlett