søndag 20. februar 2011

Obama på toppmøte i Silicon Valley

P021711PS-0705
Foto: US Government
Akkurat hva de skåler for på bildet vet bare de som var der, men det ser ut som det var en hyggelig middag hjemme hos venturekapitalist John Doerr på torsdag. Til høyre i bildet sitter Barack Obama med Steve Jobs til venstre og Mark Zuckerberg til høyre for seg. Og rundt bordet er topplederne i den delen av USAs teknologiindustri som har hovedkontor i Silicon Valley.

Hensikten med middagen var å snakke om USAs teknologisektor og satsingen på forsking og innovasjon som Obama var opptatt av i State of the Union talen. Deltagere var toppledere i de fleste av USAs fremste teknologiselskaper som holder til i området, inkludert (de Mashable har klart å identifisere), med klokken fra ytterst til venstre:

Eric Schmidt (Google), Art Levinson (Genentech), John Chambers (Cisco), John Doerr, Larry Ellison (Oracle), Reed Hastings (Netflix), John Hennessy (Stanford University), Carol Bartz (Yahoo), Dick Costolo (Twitter), Mark Zuckerberg (Facebook), Barack Obama, Steve Jobs (Apple) og Steve Westly. Et par personer er så langt uidentifiserte. Bildet sier ikke alt om USAs viktigste ikt-bedrifter, det mangler noen store som har hovedkontor andre steder i USA enn i Silicon Valley, som IBM, Amazon og Microsoft (Intel holder til i Silicon Valley, men de fikk besøk av Obama dagen etter i Hillsboro Oregon). Men dette er likevel et godt bilde av hvordan ledelsen i verdens fremste teknologiklynge ser ut akkurat nå.

Det er jo også interessant at det i tillegg til bedriftenes toppledere også er med to venturekapitalister (Doerr og Steve Westley) og et verdensledene universitet (Stanford). Det er jo nettopp dette spesielle samspillet mellom næringsliv, universitet og kompetent kapital som gjør denne regionen best i verden på å stadig få fram nye softwarebedrifter, høyteknologibedrifter og disruptive innovatører, sist representert av Facebook og Twitter. Bedrifter som ofte springer ut av forskningsmiljøene eller fra andre bedrifter, henter kapital fra business angels og venturekapitalister i nærheten som vet hva de skal lete etter og ansetter talenter fra de ledende universitetene.

Men besøket er ikke bare interessant ut fra et hvem-er-hvem innen IT. Det er også svært interessant politisk. For Obama er Silicon Valley tradisjonelt kjerneområde, ikke bare i form av mange velgere, men også i form av uvanlig mange velgere med mye penger. Han er helt avhengig av å ha sterk støtte i Silicon Valley for å vinne neste valg. I følge en artikkel i Politico:

"In 2008, employees at the top 20 Silicon Valley tech firms gave Obama $1.4 million, compared to just $267,000 raised for Republican John McCain, according to a Center for Responsive Politics analysis. Voters in the area favored Obama by 70-30 margin. “From a political perspective, it’s basically a grand slam for Obama,” says California-based Democratic consultant Chris Lehane, quickly ticking off four reasons it was a no-brainer for the White House. “First, this is a part of the country that’s still creating high-paid jobs. Next, Jobs being there buys you a national audience. … Next, you get to talk about the role Facebook is playing [in the Mideast liberation movements]. And it’s touching base with a group of donors who are going to be very important in next year’s election.”

En liste over hva de enkelte deltagerne på middagen har brukt på partiene de siste ti årene er å finne i San Francisco Cronicle. Demokratene en klar ledelse i denne gruppen, det er bare Larry Ellison og John Chambers som har brukt noe særlig penger på republikanske kandidater, men også de to har brukt mer penger på demokrater enn på republikanere. Slik vil det nok også fortsette i denne delen av USA, men Obama kan ikke ta det for gitt at han får stemmer og donasjoner. Han må også lytte til hva de fremste representantene for det kunnskapsbaserte næringslivet er opptatt av.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar