lørdag 27. august 2011

Dagbladet liker ikke Høyre

Resultatene i nye meningsmålinger kan naturligvis vinkles på litt ulike måter når de skal omtales og analyseres redaksjonelt. Hvis to partier faller like mye vil man kanskje bare trekke frem det ene, fordi det passer best inn i en større analyse man har. Kanskje er redaksjonens sympatier, antipatier og håp slik at det påvirker fortellingen. Men det er sjelden vi ser at medier jukser når de presentere nye tall, slik Dagbladet gjør i sin omtale av målingen i dag.

Dagbladets vinkling er at Høyre "stuper" 5,8 prosentpoeng sammenlignet med målingen de gjorde i juni. Problemet er at Dagbladet har "glemt" målingen de gjorde i juli, og i forhold til denne faller Høyre bare et prosentpoeng, mens AP "stuper" 4,9 prosentpoeng. Ingen av delene er en spesielt god analyse av utviklingen nå. En litt mer objektiv analyse av hvilke partier som virkelig gjør det dårlig i denne målingen, både i forhold til tidligere valg og tidligere målinger, ville nok heller fremheve at Senterpartiet bare får 3,9 prosent i denne målingen. Eller at KrF får forholdsvis sterke 6,8 prosent. Mer om denne målingen kan en lese på Poll of polls.

Enda mer oppsiktsvekkende synes jeg det er at Dagbladet ikke slår opp resultatene av kommunevalgmålingen sin. Det er jo et kommunevalg som skal foregå om to uker og akkurat nå må det vel være aller mest interessant å beskrive og analysere trender i forbindelse med det valget som faktisk skal finne sted nå? Det store og interessante bildet her er at både Arbeiderpartiet og Høyre gjør det svært godt sammenlignet med kommunevalget for fire år siden. Arbeiderpartiet har 33,7 prosent, 4,1 prosentpoeng over kommunevalget i 2007. Høyre har 25,3 prosent, hele seks prosentpoeng over valget i 2007. Å beskrive dette som et parti som "stuper" er ganske drøyt når Høyre er det partiet som i følge Dagbladets egen meningsmåling har størst fremgang i forholdt til forrige valg.

Ellers viser også denne målingen at SV gjør det svakt med 4,1 prosent, 2,1 prosentpoeng lavere enn sist valg. Og at KrF gjør det godt med 6,8 prosent, omtrent som ved forrige kommunevalg, men mye bedre enn de målingene partiet har hatt det siste året.

8 kommentarer :

  1. Hvem er det som liker Dagbladet? spør jeg...

    SvarSlett
  2. Chaffey unnlater her å nevne to vesentlige mangler ved den målingen han mener at dagbladet burde sammenligne med: Den har halvparten så mange spurte som de andre målingene, og den er tatt opp i fellesferien. Det ser ikke ut som om høyrefolk lar fakta stå i veien når de får en mulighet til å klage over pressen.

    SvarSlett
  3. Ikke mindre relevant i juli enn at Dagbladet brukte mange sider på den målingen også.
    Men, sikkert fordi jeg er Høyremann at jeg tror at det sier noe om viktighet

    SvarSlett
  4. @Anonym: Mulig du har rett i at det var vesentlige mangler ved Dagbladets måling i juli. Hvis de var så store som du sier burde de vel ikke publisert den?

    Jeg synes det er minst like merkelig at de lager et oppslag om "stup" basert på en stortingsvalgsmåling når det er to uker igjen til et kommunevalg og det foreligger en kommunevalgsmåling som sier noen annet.

    SvarSlett
  5. Dagbladet vet at mange nok velgere sluker slike oppslag rått og avisen har et håp og ønske om at det vil påvirke velgerne til å stemme det Dagbladet vil. Derfor villeder de på denne måten. Jeg synes ikke det blir mer åpenhet og demokrati av dette...

    SvarSlett
  6. Paul, helt seriøst: Kjenner du til om Dagbladet et offisielt politisk ståsted? Jeg har alltid tidligere tenkt på avisen som uavhengig, men har reagert veldig på vinklingen deres i denne valgkampen.

    De kjører stadig vekk ukritiske halleluja-saker som denne: http://www.dagbladet.no/tag/jens_p%C3%A5_valgkampturne

    Samtidig som Høyre får negativ vinkling selv for positive saker.

    De har også kokt suppe på en spiker ved å radbrekke KOSTRA tall og gjøre disse til sin egen "Kommunebørs" der bittesmå SP-kommuner stadig scorer "best". At de ikke får sur bismak i munnen av å hevde at bittesmå skoler i grisgrendte strøk kan måle seg med oslo/akershus-skolen, det skjønner ikke jeg!

    SvarSlett
  7. Dagbladet lever av å selge aviser og reklame på nettsidene sine. Jeg har levert meningsmålinger til aviser (også Dagbladet) i en tidligere jobb, og tolkninger av tall er ikke alltid journalisters sterke side, en annen sak er evnen til å være nøytral.

    SvarSlett
  8. @Anonym: Dagbladet gamle politiske ståsted var sosialliberalt. Om ikke akkurat en partiavis for Venstre, så i i hvert fall nært beslektet. Da Helge Seip var redaktør i Dagbladet 1954-1965 var han samtidig stortingsrepresentant for Venstre i Oslo. At Dagbladet senere har beveget seg godt til venstre for sentrum er det neppe noen tvil om, men jeg tror ikke det er et "offisielt politisk ståsted".

    SvarSlett