mandag 26. september 2011

Matte på norsk ut i verden

Kikora, matte på nett
"Matte på norsk ut i verden" skrev Aftenposten i sommer. Artikkelen handler om det digitale matematikkverktøyet Kikora som stadig flere skoler bruker for å trene elevene i regning. Det spesielle med dette verktøyet er at det ikke bare gir deg tilbakemelding på om du har rett svar på oppgaven til slutt, det gir også tilbakemelding underveis, linje for linje. Det er lett å skjønne at det gir noen pedagogiske fortrinn som andre verktøy ikke har.

Oppgavene i dette digitale læremiddelet er utviklet for ungdomsskole og videregående skole, og kan lett tilpasses til den enkelte elevs faglige nivå. I Aftenpostens oppslag kan det se ut som Kikora er en del av NDLA, den fylkeskommunale satsingen på å utvikle digitale læremidler selv. Det er ikke helt riktig. Kikora AS er et privat programvareselskap, en norsk gründerbedrfit som er sprunget ut av miljøet ved Gründerskolen og Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo. Selskapet har hatt et godt prosjektsamarbeid med både Kunnskapsdepartementet og Utdanningsetaten i Oslo, og verktøyet blir i dag brukt både av skoler i Oslo og andre steder i landet, men det er som sagt en privat bedrift, ikke et fylkeskommunalt prosjekt.

Man behøver ikke gå på skole for å få tilgang til programmet. Det selges også direkte til privatpersoner, for eksempel elever som ønsker å bruke det men ikke får tilgang via skolen, foreldre som vil følge med på hva elevene lærer eller alle oss som andre som har behov for å friske opp gamle mattekunnskaper. Nå i september ser jeg at de har et spesialtilbud der man kan  kjøpe to årslisenser på nettet for 599 kroner. Da kan man for eksempel bruke en selv og gi bort en lisens til noen man kjenner. I tillegg bidrar man til at en spennende norsk kunnskapsbedrift vokser. Kikora har også laget en kort video på YouTube som viser hvordan det virker:



5 kommentarer :

  1. Har ikke studert Khan Academy (http://www.khanacademy.org/), men jeg har inntrykk av at det de gjør er undervisning via video. Ser veldig bra ut. Men Kikora er ikke det samme, det handler om å løse oppgaver og få tilbakemelding fra programmet.

    SvarSlett
  2. Her ser du en TED-talk om Khan http://www.ted.com/talks/salman_khan_let_s_use_video_to_reinvent_education.html

    Tror egentlig ikke video er det viktigste, det er den individuelle bruken av programmene, som gjør at lærerne kan hjelpe elever med akkurat det de sliter med. Ser noen utfordringer selv, men TED-foredraget var interessant! Video kan være et suplement.

    Prøvde for øvrig ut et par av leksjonene selv, og synes prinsippene er fine.

    Edit: Ble en feil i linken

    SvarSlett
  3. Khan Academy starta som videoar lasta opp på YouTube, men fokuset no er like mykje på øvingane. Ting er dog integrert, så om du slit med ei øving, kan du sjå ein video om emnet.

    Khan har også eit mykje breiare fokus, frå 1+1 og oppover til avanserte universitetsemner, og det går også ut forbi matematikk, slik som til økonomi (sjefen kjem frå eit Hedge fond).

    Det er bra om Kikora tener pengar, men Khan er gratis, og sponsa av store pengar (Gates, Google, ...), og vil med tida sannsynlegvis verte omsett til norsk. Utviklarane er heller ikkje ukjente i bransjen. Merk at Khan Academy også har forstått det her med "sosialt" - du kan dele prestasjonane dine i hytt og pine.

    Har allereie anbefalt Khan til ungdomsskulelærarar som eg kjenner.

    SvarSlett
  4. Kahn Academy og Kikora kan ikke sammenliknes. Kikora gir elevene tilbakemeldinger på fremgangsmåten elevene har valgt for løsing av et matteproblem. Videoene til Kahn viser kun en fremgangsmåte.

    Et annet produkt som gjør noe liknende til Kikora er Cognitive Tutor, men dette er en klient osm må installeres på hver enkelt maskin.

    http://www.carnegielearning.com/specs/cognitive-tutor-overview/

    Det geniale med Kikora er at det kjører gjennom nettleseren + har en integrasjon mot læringsplattformer slik at arbeidsflyten for lærere og elever blir veldig bra.

    SvarSlett