søndag 27. april 2014

Idrettens grenselinjer

Klikk her for interaktivt kart
For fansen handler lagidrett mye om geografi. Du holder med laget som spiller hjemmekamper i nærheten av der du bor, eller du holder med laget fra stedet der du vokste opp, Derfor vet vi at folk i Bergen holder med Brann, folk i Trondheim holder med Rosenborg, folk i Kristiansand holder med Start og folk i Bærum holder med Stabæk.

Riktignok er det mange innflyttere som bidrar til å nyansere bildet litt, men vi vet hva flertallet på alle disse stedene mener om saken. Men hva med byer med to gode lag? Og hva med områder som ligger geografisk et sted mellom to eller tre gode lag. Er det noen måte å avgjøre hvor de store lagidrettenes grenselinjer går når vi ikke kan spørre om det i folketellinger?

New York Times skriver om en helt genial måte å finne svaret på hvilket lag de fleste i befolkningen i et område holder med, helt ned på postnummernivå. De har rett og slett brukt "likes" folk har gitt til lagene sine på Facebook, en stor og presumptivt svært pålitelig datakilde, til å lage et interaktivt kart der ikke bare byer og fylke, men også hvert eneste postnummer i hele USA er kartlagt. Og i dette tilfellet er det folks preferanser innenfor baseball, en av USAs nasjonalidretter, som er kartlagt ved hjelp av big data på Facebook.

Basert på disse dataene har de også gått videre inn i og beskrevet noen særlig interessante grenser i en egen artikkel: For eksempel hvor i Connecticut den nøyaktige grensen mellom støtten til New York Yankees og Boston Red Sox går, , hvor grensen går mellom Minnesota Twins og Milwaukee Brewers, hvor grensen går mellom Cubs og White Sox i Chicago og hvor grensen går i Los Angeles mellom Dodgers og Angels, bare for å nevne noen.

I et par tilfeller er det ingen grense å se fordi en av klubbene ikke er størst noe sted, selv ikke rett utenfor sin egen hjemmebane. New York Mets er for eksempel ikke er største klubb noe sted i New York (noe som har resultert i en egen featuresak i New York Times om hvordan Mets blir overkjørt av Yankees også i sine egne hjemtrakter). Og i nordlige California dominerer San Francisco Giants slik at stakkars Oakland Athletic ikke er størst noe sted heller, ikke engang hjemme i Oakland.

Jeg vet ikke om noe tilsvarende er gjort på andre idretter andre steder, men det kunne jo vært veldig interessant å fastsette grenselinjene mellom Tottenham, Arsenal, Chelsea, Fulham, West Ham og Crystal Palace i London, mellom Liverpool og Everton i Liverpool, mellom Birmingham City, Aston Villa og West Bromwich i Birmingham og mellom United og City i Manchester. Eller grensen mellom Inter Milan og AC Milan i Milano, Lazio og AS Roma i Roma og mellom Real og Atletico i Madrid.

Også i norsk fotball kunne det være interessant å se litt nærmere på grensene. For hvor slutter egentlig folk å holde med Vålerenga og begynner å holde med Lillestrøm?

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar