mandag 15. september 2014

Rødgrønn seier uten fremgang

Aftonbladets valggrafikk
Når Sverige om kort tid bytter ut en borgerlig firepartiregjering med en eller annen variant av en rødgrønn regjering, er det merkelig nok ikke fordi de rødgrønne gikk frem, men fordi et helt annet parti hadde størst fremgang ved valget. Så ulogisk kan politikk noen ganger være. Den parlamentariske situasjonen etter valget er slik at det kan bli interessante runder mellom flere partier både før og etter at en ny regjering er på plass.

For å ta de tre hovedtrendene ved valget i tur og orden: 1) De fire borgerlige regjeringspartiene mistet mange velgere i forhold til valget for fire år siden og endte nå på 39,3 prosent. 2) De tre erklærte rødgrønne partiene fikk i alt 43,7 prosent. Det er  ikke mer enn 0,1 prosent mer enn ved valget de tapte for fire år siden og de mangler mange mandater for å få flertall i Riksdagen. 3) Valgets vinner er Sverigedemokratene som fikk hele 12,9 prosent av stemmene, mer en dobbelt så mange som sist. Det er et parti ingen av de andre partiene ønsker å samarbeide med.

Noen vil vel si at det er litt rart at den kraftige fremgangen til et parti på ytterste høyre fløy (i den grad det er meningsfylt å bruke en høyre-venstre skala på Sverigedemokratene) og et like klart ikke-sosialistisk flertall blant velgerne som ved forrige valg, likevel gir en rødgrønn regjering. Men slik blir det i land der det finnes partier ingen av de øvrige verken vil snakke med eller regne med i sitt parlamentariske grunnlag. I Tyskland har de øvrige partiene det samme problemet med ekskommunistene i Die Linke som ikke får delta i en rødgrønn blokk, selv om de i dag kunne sikret et flertall i Riksdagen med et mandat. (Fordi tyskerne foretrekker flertallsregjeringer løser de imidlertid ikke dette problemet ved å danne en mindretallsregjering som i Sverige, men de lager i stedet en storkoalisjon mellom SPD og CDU.)

Det sosialdemokratiske valgresultatet i Sverige i dag er for øvrig det nest dårligste siden 1914 og bare marginalt bedre enn 30,6 prosent i 2010. I likhet med i resten av Norden er koalisjonsbygging for å stable på beina en levedyktig regjering en krevende jobb på begge sider av midten. I Sverige har det ikke vært avklart noe regjeringsalternativ før valget på rødgrønn side, og valgresultatet nå vil neppe gjøre det noe enklere. Det kan bli noen interessante dager og uker i Sverige.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar