onsdag 25. oktober 2017

Hvilken bedrift er verdens største?

Fra The Visual Capitalist
Det er lett å tro at det som er verdens største bedrifter i dag vil vokse videre inn i himmelen, i hvert fall i overskuelig fremtid. Men historien viser at det slett ikke behøver å bli slik. Hvilke bedrifter som er på listen over de aller største svinger ganske mye.

Akkurat nå er det de fem store amerikanske it-gigantene Apple, Google, Microsoft, Facbook og Amazon som er størst i verden målt i markedsverdi, med Apple som den aller største med en verdi på over 800 milliarder dollar. Og det er naturligvis lett å se for seg at akkurat disse fem vil fortsette å dominere. De leder jo utviklingen i de digitale vekstbransjene som vokser mest.

Men ser vi bare noen få tå tilbake oppdager vi raskt at det der ganske lite sannsynlig at samme skal være i toppen i lengre tid. i hvert fall om vi skal legge historiske erfaringer til grunn. Tilbake i 2011 da oljeprisen var på skyhøy og mange eksperter snakket om "peak oil", at oljeproduksjonen var i ferd med å passere toppen og ville begynne å falle, mens energiforbruket i verden ville fortsette å øke raskt, var det oljeselskaper som dominerte i toppen av listen over verdens største selskaper. Og få våget å spå noe annet enn at de måtte vokse videre. Exxon var verdens største selskap med over 400 milliarder dollar i markedsverdi.

Jeg tør ikke å spå hvilke selskaper som vil være verdens fem største om fem år eller om 10 år. At noen av de fem største i dag fortsatt vil være der om fem år er nok sannsynlig, men neppe alle fem. 

En endring jeg tror er ganske sannsynlig allerede i løpet 2018 er at verdens største selskap ikke lenger heter Apple, men er et oljeselskap som heter Saudi Aramco. Og grunnen er at det saudi-arabiske statsoljeselskapet ikke lenger skal være heleid av staten, men skal på børs med en privat eierandel på i hvert fall fem prosent. En børsnotering gjør at det vil bli satt en markedspris på Saudi Aramco som gjør at selskapet kan sammenlignes med Apple og Google. 

Hva den prisen blir vet ingen nå, det må markedet avgjøre, men spådommene nå er at det kan være snakk om så mye som 2000 - 2500 milliarder dollar, mer enn dobbelt så mye som verdien av Apple. Da vil børsnoteringen av Saudi Aramco bli verdenshistoriens største børsnotering selv om bare fem prosent av aksjene i selskapet kommer på børs. The Telegraph drøfter hvordan man setter en prislapp på verdens største selskap og skriver dette om hvor enorm dette selskapet er i verdens energiforsyning:

"The company contributes around 12m barrels a day to the global market, roughly one in every nine barrels of the world’s oil supply. It also maintains the world’s largest spare crude oil production capacity, which – in theory – could single-handedly stabilise the global oil market in times of supply disruption. Putting a price tag on what is arguably the world’s most important company is a question global investors will soon be pushed to answer."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar